Connect with us

EKONOMİ

Kastamonu çekme helvası Avrupa’da da tescillenecek

Kastamonu’nun en özel yöresel ürünlerinden biri olarak kabul edilen çekme helva, artık coğrafi işaret ile üretilecek. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, “Birbirinden değerli ürünlerimizi ulusal ve uluslararası alanda tescilleyerek hem bu değerlerimizi hem de üreticilerimizi koruyacağız” dedi.

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusu sonucu gerçekleştirilen Kastamonu çekme helvası coğrafi işaret değerlendirme süreci geçtiğimiz günlerde tamamlandı ve Coğrafi İşaret Belgesi, Antalya’da düzenlenen YÖREX Fuarı’nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu’na takdim edildi. Türk Patent ve Marka Kurumu, Kastamonu’nun bu yöresel ürününün coğrafi işaret mahreç tescil hakkını Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasına verirken, oda yönetimi de düzenlenen törenle Kastamonu çekme helvası üretimi gerçekleştiren 12 firmaya mahreç kullanma hakkı tanıyan belgelerini takdim etti. Düzenlenen törene Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turgay Dellaloğlu, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile Kastamonu çekme helvası üreten firmaların temsilcileri katıldı.

Törende konuşan KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, “Bugün mutluluğumuzu paylaşmak için birlikteyiz. Bildiğiniz gibi şehrimizin en önemli yöresel ürünlerinden biri olan çekme helvamızın yurt içindeki Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni geçtiğimiz günlerde aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Genel Başkanımızın üzerinde dikkatle durduğu bir diğer konu ise ürünlerimizin uluslararası arenada tescili. İnşallah bizde önümüzdeki günlerde başlatacağımız çalışmalarla çekme helvamız başta olmak üzere şehrimizin önde gelen yöresel ürünlerini uluslararası alanda da tescil ederek koruma altına alacağız. Bundan sonra bugün belgelerini takdim ettiğimiz firmalarımız dışında hiçbir üretici ‘Kastamonu çekme helvası’ adı altında üretim yapamayacak. Bu konuyu titizlikle takip edecek, hem ürünlerimizi hem de üreticilerimizi koruma altına alacağız” dedi.
KATSO olarak Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret başvurusundaki amaçlarının Kastamonu çekme helvası markasını ve üreticilerini koruma altına almak olduğunu söyleyen Fındıkoğlu, “Tescil ile coğrafi işarete konu olan ürünün kalitesinin korunması, bilinen özellikte üretiminin sağlanması, coğrafi işarete konu olan yörede veya özellikle üretim yapanların korunması ve ülkenin milli ve kültürel değerlerinin korunmasıdır. Bu tescil ile birlikte Kastamonu il sınırları içerisinde üretim, paketleme, depolama, satış yapan ve ürüne ait ambalajlarda ‘Kastamonu çekme helvası’ ibaresi yazan tüm firmalar Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen tescilli coğrafi işaret-mahreç adı amblemini ambalajlarının ön yüzünde ve görünür bir alanda kullanmak zorundadırlar. Bu amblemlerin kullanımı, ilgili tescilli ürünün tescil belgesinde belirtilen denetim mercii ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimleri ile kontrol edilecektir” şeklinde konuştu.

Fındıkoğlu, şöyle konuştu:
“Amblemin amacı, ürünün coğrafi işaret adı olduğu konusunda tüketiciyi bilgilendirmek ve denetleme faaliyetlerini kolaylaştırmaktır. Ürünün tedarik zinciri içerisinde özellikle tüketici ile temas ettiği noktalarda, ürünün niteliğine ve satış yerine göre farklı şekillerde ürüne eşlik edecek olan amblem ile ürünün coğrafi işaret olduğuna ilişkin farkındalık oluşacaktır. İlimizde şuan 12 firma ürünlerinde Kastamonu Çekme Helvası ibaresini kullanmaktadır. Bu firmalarımız toplamda 350 kişi istihdam etmekte ve yıllık yaklaşık olarak 3 bin ile 3,5 ton arasında çekme helva üretimi yapmaktadır. Bu üretim ile Almanya, Hollanda, Norveç, Belçika, Rusya, Polonya, Kanada, Kuveyt, Irak, Bulgaristan, Romanya, Cezayir ve ABD gibi ülkeler ile Dute Free Serbest Bölge’ye çekme helva ihracatı yapılmaktadır. KATSO olarak bu 12 firmamız ile Coğrafi İşaret Mahreç Logosu kullanımına ilişkin sözleşmelerimizi yaptık ve firmalarımıza logo kullanım yetkisi verdik. Bu kapsamda da firmalarımıza yetki belgelerini takdim ediyoruz. İlimize ve firmalarımıza hayırlı uğurlu olsun. Bundan sonraki hedefimiz Kastamonu çekme helvamızı, Avrupa Birliğinde Coğrafi İşaret Tescilini yapmaktır. Şuanda Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı AB’de tescillidir. Bunların dışında Kastamonu siyez bulguru resmi bültende tescil ilanında, Kastamonu siyez unu ve Kastamonu taş baskısı da Türk Patent Kurumu tarafından inceleme aşamasındadır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye genelindeki birçok yöresel ürünün yurt içi ve yurt dışında tescilini gerçekleştiren ve bu konuda birçok oda ve borsada eğitimler veren Marka ve Patent Uzmanı Huriye Özener, üreticilere bundan sonra gerçekleşmesi gereken süreçle ilgili bilgiler verdi. Tören, belge takdimi ile son buldu.

Yorum yapmak için tıklayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

 

 

Facebook Yorumları

EKONOMİ

Çöpten elde edilen metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülecek

Kastamonu’da kurulan metan gazından elektrik üretim tesisinde saatte 1200 KW enerji üretilecek

Kastamonu / Ekonomi - 17.11.2018

Kastamonu’da katı atıklardan açığa çıkan metan gazından elektrik üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Günlük 1200 KW elektrik üretiminin yapılacağı tesiste üretilen elektrik 13,3 sentten satılacak.
Kastamonu Belediyesi Mahalli İdareler Birliği tarafından hayata geçirilen metan gazından elektrik üretim tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Çöplerden açığa çıkan metan gazından elektrik enerjisi üretilerek, ildeki elektrik enerjisinin önemli bir kısmı karşılanacak. 2016 yılında temelleri atılan ve bugün açılan tesis, günde 260 ton çöpten oluşan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürecek.

“Geri dönüşümü tam olarak yapmamızı sağlayacak”
Açılışta konuşan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, bu tesiste yapılan işlemle geri dönüşüm işleminin yapılacağını belirtti. Vali Karadeniz, “İşte bu anlamda kurulan modern çöp toplama tesisi ve bu tesiste yapılan gaz üretimi bu anlamda geri dönüşümü tam olarak yapmamızı sağlayacak. Ama burada altını çizeceğimiz bir nokta var ki tüm belediyeler ve il özel idaresi el birliği yaptığında Türkiye’ye örnek olabilecek projeleri gerçekleştirebilecek olduğunu göstermesi bakımından Kastamonu’nun oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Ve ben inanıyorum ki diğer alanlarda da bu işbirliği yapıldığı sürece güzel projeler ortaya çıkacaktır. Kastamonu’nun ileriye doğru atılımı hızlanacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“Günde 19 ilçemiz ve merkez dahil 260 ton katı atık bu tesisimize geliyor”
Açılışı gerçekleştirilen tesise günde 260 ton katı atık geldiğini söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, “Bu görmüş olduğunuz çöp gazından elektrik üretim tesisleri bundan 2 yıl öncesinde yapımına başlandı ve şu anda Allahın izni ile hep birlikte üretimimize başladık. Tabii burada önemli olan Kastamonu’nun tamamını içeren bir tesisimiz. İlçelerden de gelen bütün katı atıklar burada toplanıyor. Ve güzel bir şekilde düzenli bertaraf edilmesi sağlanıyor. Tabii ki bu iş çokta kolay değil bir iş değil. Bu iş için çok organize olmuş bir sistem var. Yani her gün on dokuz ilçeden çöpü toparlayacaksın 6 tane istasyona getireceksin. Bu istasyonlardan da buraya bu tesisimize düzenli bir şekilde günlük getiriyoruz. Günde on dokuz ilçemiz ve merkez dahil iki yüz altmış ton katı atık bu tesisimize geliyor” şeklinde konuştu.

“Saatte 1200 KW enerji üretiyoruz”
Elektrik tesisinde saatte 1200 KW elektrik enerjisi üretildiği ifade eden Başkan Babaş, “Tesisin amacı şuydu: Özellikle tesiste metan gazı üretilecek. Bu metan gazından da burada elektrik motoru çalıştırılarak buradaki gazın miktarına göre elektrik enerjisi üretilecekti ve bu da sağlandı. Şu anda gücü 1,6 megawat. Ürettiğimiz ise şu anda saatte 1200 KW enerji üretiyoruz. Kilovatını 13,3 sentten anlaşmasının tamamladık ve satışına başladık. Bu projeyi yap, işlet, devret modeliyle yaptık. İlimiz hem çevre kirliliğinin önlenmesi açısından hem üretim açısından hem de üretimin maddi olarak çevrilmesi açısından büyük bir fayda ve yarar sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’ye örnek bir mahalli idareler birliğimiz var”
Kastamonu Mahalli İdareleri Birliğinin Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, “Yenilenebilir enerji dünyada tercih edilen bir enerji modeli haline geldi. Hem çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması hem daha ucuz maliyet ve dünyada enerji ihtiyacının sürekli artar halde olması bizi bu yöne evirdi. Evirmemize neden oldu. Dolayısıyla burada yapılan yatırım hem ilimiz için hem ülkemiz için çok değerli. Gerçekten Türkiye’ye örnek bir mahalli idareler birliğimiz var. Kurumsal bir yapıya kavuştu. Ve sürekli kendini yeniliyor. Yeni yatırımlar gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı.

“Güzel insanların yaşadığı Kastamonu iline böyle bir tesisi kazandırmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz”
Tesisi yapan Enerji Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kısa, “Bugün burada evliyalar şehri, Osmanlı yadigarı, güzel insanların yaşadığı Kastamonu iline böyle bir tesisi kazandırmanın onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Belediye, kamu özel işbirliği ile eskilerin deyimi ile imece usulüyle tamamlanan bu tesis Kastamonu için olduğu kadar Türkiyemiz ve tabiatın korunması içinde önemli bir yatırımdır. Yaklaşık 7 milyonluk bu yatırımı gerçekleştirirken teknolojik zorunlu adımlar dışında i gücü ve diğer ihtiyaçlarımızı Kastamonu’dan karşıladık. Ve böyle yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi. Vali Yaşar Karadeniz, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile birlikte tesisin diğer kısımlarını inceledi.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

Kastamonu mermeri dünyaya pazarlanacak

Kastamonu mermeri, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Bakanlığının hazırladığı proje kapsamında dünyaya pazarlanacak.

Kastamonu / Ekonomi - 16.11.2018

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO), Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUZKA) katkılarıyla mermer sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik kümelenme projesinin çalışmalarına başladı.
KATSO ile KUZKA arasında hazırlanan projenin imzaları atıldı. Hazırlanan projenin imza töreninde konuşan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, göreve talip olduklarında Kastamonu’nun değerlerini nasıl gün ışığına çıkartabileceklerini ve dünyaya nasıl açılabilecekleri gibi sorulara yanıt aradıklarını ifade ederek, “Göreve geldiğimizde bu alanda tahminlerinden daha fazla çalışmamız gerektiğini gördük. Hedefimiz, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyan Türkiye’nin bu gelirinden Kastamonu olarak da hak ettikleri payı almak. Bunun için odamız ile KUZKA birlikte mermercilik sektöründe faaliyetlerini sürdüren işletmelere yönelik olarak proje hazırladı. Hazırlanan projede ihracat potansiyeli olan diğer sektörlere de örnek olacağına inanıyoruz” dedi.

KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, “Projenin üç yıl devam etmesini öngörüyoruz. Projenin 2.9 milyon doları hibe edilecek. Toplam 3.9 milyon dolarlık projemizin işletmelerimize, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen KUZKA Yönetim Kuruluna ve başta genel sekreterimiz olmak üzere, tüm ajans çalışanlarımıza, iş dünyamız adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Başkan Fındıkoğlu, “Hazırlanan proje kapsamında Kastamonu’da faaliyet gösteren mermer sektörünün kümelenmesi sağlanacak. Bu kümelenme sonucunda dünyanın değişik noktalarındaki mermer sektöründeki pazarların bulunması amaçlanıyor. Ticaret Bakanlığı ile mermer sektöründeki kümelenme sonucunda bulunan bu pazarlara Kastamonu mermerinin pazarlanması sağlanacak” dedi.

400 bin dolarlık hibenin sadece mermer sektörünün tanıtımı ve pazarlanması için harcanacağını açıklayan Fındıkoğlu, “1 milyon dolarlık bütçe ile de dünyanın değişik bölgelerindeki mermer işletmecilerini Kastamonu’ya getirerek hem şehrimizin hem de Kastamonu mermerinin tanıtımı sağlanacak. 1,5 milyon dolarlık hibe ile de Kastamonu’da üretim yapan mermer ocaklarını, dünyanın değişik bölgelerindeki pazarlara getirerek hem Kastamonu mermerinin tanıtımı hem de ikili iş görüşmeleri yapmaları sağlanacak” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yapılacak çalışmalar ile firmaların işbirliğinin sağlanması, Kastamonu mermerinin ülke ve dünya genelinde daha fazla tanınır hale gelmesi ve üreticilere yeni pazar alanlarının oluşturulması yanında, üretim, satış ve pazarlama gibi alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesi hedefleniyor.

Okumaya Devam Edin

EKONOMİ

İŞKUR, engelli ve eski hükümlü istihdamına yönelik destekler devam ediyor

Türkiye İş Kurumu Kastamonu İl Müdürlüğü, engelli ve eski hükümlü istihdamına yönelik desteklemelerin 2019 yılında da devam edeceğini açıkladı.

Kastamonu / Ekonomi - 13.11.2018

Engelli ve eski hükümlülerin istihdamlarında önemli bir yere sahip olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bu yönde hazırlanan ve desteğe değer bulunan engelli projeleri için en fazla 50 bin TL, eski hükümlüler için brüt asgari ücretin 15 katına kadar hibe verecek.

İŞKUR’a kayıtlı KOSGEB Onaylı Girişimcilik Belgesi olan, 18 yaşından büyük, eski hükümlü veya en az yüzde 40 engelli olma şartının arandığı hibe programı için hazırlanan projeler, kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilecek. Engelli ve eski hükümlülerin kendi işini kurması, engellilerin mesleki eğitim alarak istihdam edilmesi, işe ve işyerine uyum sağlanması vb. konularda hazırlanacak projeler için müracaatlar 7 Aralık 2018 tarihinde sona erecek.

Engelli ve eski hükümlüler için 2019/1. dönem hibe programı fırsatına yönelik başvuru rehberi www.iskur.gov.tr adresinde yayımlandı. Bu amaçla hibe desteği için öncelikle engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri, üniversiteler, belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile bu kapsamda kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler (Denetimli Serbestlik Müdürlükleri, Koruma Kurulları aracılığıyla projelerini teslim edeceklerdir), hazırladıkları projeleri 7 Aralık 2018 tarihi mesai bitimine kadar Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne elden teslim edebilir veya posta ile gönderilebilir. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden de alınabilir.

Okumaya Devam Edin

Öne Çıkanlar